Vår vision
Vi tror på att dela. Historier, kunskap och erfarenheter. Med att dela förstår vi varandra bättre och kan känna igen oss i varandras historier. Ingen ska möta cancer ensam, säger man. Men ingen ska heller behöva möta tiden efter sin cancerbehandling ensam. Det är minst lika viktigt!
Kreftkompassets överordnade mål är att bidra till ökad livskvalité hos personer som har eller som har haft cancer
Våra delmål:
🌳Göra möjligt för att personer som är behandlade för cancer upplever att de har en meningsfull vardag
🌳Bidra till ökad självkänsla och självförtroende hos personer som är behandlade för cancer
🌳Bidra till upplevelser som ger ökad meningsfullhet
🌳Bidra till en gemenskap som ger en mindre känsla av ensamhet
🌳Bidra till att canceröverlevare accepterar sitt nya jag
🌳Bidra till ökad kunskap om hur det är att leva med seneffekter
🌳Bidra till ökad förståelse hos arbetsgivare hur de kan underlätta på arbetsplatsen, under och efter avslutad cancerbehandling
🌳Öka medvetenheten i samhället om hur det är att vara canceröverlevare och vilka konsekvenser det får om vi inte underlättar möjligheten för denna grupp att kunna återgå till vardagen
Uppföljning efter cancerbehandling
Det finns idag ett otillfredsställt behov av stöd till personer som behandlats för cancer. Det gäller de som lever med och utan cancer. Bristande uppföljning kan leda till psykiskt och fysiskt lidande hos de drabbade. Samhället lägger mycket resurser på cancerbehandling, men efter att den är över känner många att de lämnas åt sig själva. Ofta med stora utmaningar. Eftersom antalet människor som lever vidare efter sin cancerbehandling ökar blir detta ett stort problem för samhället.
Kreftkompasset drivs av två sjuksköterskor med lång erfarenhet av cancervård, och två personer med egen erfarenhet av cancerbehandling. Alla har träffat många människor som genomgått behandling för cancer. Flera av dem känner sig inte friska, trots att de är cancerfria. Det är inte ovanligt att känna att man har tappat något av sig själv och gnistan i livet. Detta i kombination med att man "ska" vara tacksam för att ha överlevt kan upplevas som utmanande. Vi på Kreftkompasset vill stötta dig som fått behandling för cancer och dina anhöriga.
Möt Lotta Våde
Lotta har jobbat 29 år inom sjukvården med cancerpatienter, varav 22 år som sjuksköterska på Radiumsjukhuset. Lotta har startat nätverk för sjuksköterskor både nationellt och på skandinavisk nivå.
2018 grundade Lotta Kreftkompasset. Där är hon bl.a initiativtagare och projektledare för Mentorskapsprogrammet. Hon har även arrangerat stora arrangemang för både sjukvårdspersonal, patienter och anhöriga.
Mail: lotta@kreftkompasset.no Tel:+47 97064834
Möt Annelie Ekelin
Har arbetat som chef/ledare i över 30 år i olika organisationer. Annelie har stor erfarenhet att med ett coachande ledarskap få människor att våga tro på sig själva och stötta dem i deras utveckling och i sin förmåga att arbeta mer självständigt. Genom ett flertal utbildningar, däribland till stresscoach, har Annelie en gedigen kunskap och en förståelse om vad kropp och hjärna utsätts för under långvarig stress.
Annelie har även erfarenhet av att vara anhörig till en familjemedlem som gick bort i cancer 2022.
Projektledare för Kreftkompasset i Sverige
Annelie@kreftkompasset.no Tel: +46 724500439
Möt Vibeke Borchgrevink
Vibeke arbetade som finansiell rådgivare på Storebrand när hon fick diagnosen cancer 2009. På grund av seneffekter fick hon så småningom sluta arbeta. Hon var deltagare i Mentorskapsprogrammet 2018/19, och har sedan dess arbetat för att fler ska få bättre hjälp efter cancerbehandling.
Vibeke är särskilt engagerad i Mentorsprogrammet, men är även engagerad i andra delar av Kreftkompassets arbete med att ge före detta cancerpatienter bästa möjliga livskvalitet.
Mail: Vibeke@kreftkompasset.no Tel: 404 05 222
Möt Ane Haugen
Ane är sjuksköterska med 10 års erfarenhet från Radiumhospitalet. Hon har erfarenhet från många år vid operationssängen, samt arbetat flera år som studiesköterska inom kliniska studier. Har varit med och anordnat flera större evenemang för vårdpersonal, patienter och anhöriga. Ane är särskilt engagerad i mentorskapsprogrammet, men är med och bidrar i allt Kreftkompassets arbete.
Mail: Ane@kreftkompasset.no Tel: 932 56 258
Möt Eline Heltorp
2015 förändrades Elines liv drastiskt. Som nybliven tvillingmamma fick hon bröstcancer, vilket har orsakat både fysisk och psykisk stress. Hon är cancerfri idag och en av hennes hjärtefrågor är att öka kunskapen, förståelsen, normalisera och inspirera andra i liknande situationer. I flera år har hon varit aktiv i sociala medier med just det målet. Våren 2022 valde hon att säga upp sig från sitt nuvarande jobb, eftersom hennes vilja att använda sin erfarenhet för att hjälpa andra bara växte.
Eline har mångårig erfarenhet som chef, kundhantering, teknisk support, kursinstruktör samt att bygga och motivera team.
Mail: Eline@kreftkompasset.no Tel: 970 15 820
VÅR STYRELSE
CHRISTIAN EEK-JENSEN, STYRELEDER
JANICKE GARMANN, STYREMEDLEM
RICHARD APELAND, STYREMEDLEM
IDA PETTERSEN, STYREMEDLEM
IDA-MARIE NILSEN, STYREMEDLEM
Radiumhospitalets ambassadörer har gjort den här filmen om oss i Kreftkompasset. Här med fokus på vår podcast och vårt mentorskapsprogram. "När cancerpatienter påbörjar behandling tänker många att de bara ska sätta livet på paus och sedan fortsätta där de slutade. När de upptäcker att det inte fungerar kan livet upplevas som väldigt svårt”. Det säger Ida-Marie Nilsen och Lotta Våde, sjuksköterskor med mer än 20 års erfarenhet från Radiumhospitalet och initiativtagare till Kreftkompasset.